Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /nfsmnt/hosting2_2/b/9/b9ece0f3-8b62-4a8c-ab76-beaca8d0a86d/kalvaria.org/sub/hu/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 258
“Kálvária menedékben” kiállítás
Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

“Kálvária menedékben” kiállítás


Warning: A non-numeric value encountered in /nfsmnt/hosting2_2/b/9/b9ece0f3-8b62-4a8c-ab76-beaca8d0a86d/kalvaria.org/sub/hu/wp-content/plugins/lightbox-gallery/lightbox-gallery.php on line 570

2007. szeptember 29-én nyílt meg a selmecbányai Óvár citadellájában a “A selmecbányai kálvária – a revitalizáció perspektívái” c. rendezett nemzetközi diák workshop és kollokvium részeként a “Kálvária menedékben” c. kiállítás. A látogatók itt megtekinthetik a Kálvária eredeti képzőművészeti alkotásait: 17 kápolna értékes fadomborműveit, a keresztre feszített Krisztus és a két lator plasztikáit, 3 szobrot a Börtönből és 3 síró asszony szobrát a Szent Sírból. A szobrok, amelyek eredetileg az egyes kápolnákban voltak elhelyezve, eredeti helyükön túlságosan ki voltak téve a vandalizmus fenyegetésének, ill. az esővíz miatt a túlzott nedvességnek. Ezek miatt a tényezők miatt vált szükségessé az Óvárban való elhelyezésük és ezek a tények ihlették a rendezőket is, hogy a “Kálvária menedékben” címet adják a kiállításnak.

Minden kiállított darab ki van egészítve egy kis térképpel, amelyen meg van jelöve a kápolna, amelyben a dombormű eredetileg el volt helyezve.

Maga a kiállítási installáció kidolgozása egyáltalán nem volt egyszerű ügy. A domborművek elsődleges szakmai elemzésétől, a vár helységeibe való biztonságos átszállításukon át (minden darabot 8 férfi cipelt), szakszerű rögzítésükig, ill. megvilágításukig minden munka sok-sok munkaórát vett igénybe a szakemberektől és lelkes önkéntesektől egyaránt, akik ellenszolgáltatást nem várva járultak így hozzá egy művészeti szempontból igen értékes műhöz, amiért nagyon nagy hálával tartozunk nekik. Ugyancsak köszönettel tartozunk mindazoknak a selmecbányai cégeknek, akiknek nem volt közömbös a kálváriájuk sorsa.

A kiállítás a nyilvánosság számára az Óvár nyitvatartási idejében látogatható a következők szerint:

január – április:

szerda – vasárnap –  8,00 – 16,00

május – szeptember:

hétfő – vasárnap –  9,00 – 17,00

október – december:

szerda – vasárnap –  8,00 – 16,00

Utolsó belépés zárás előtt egy órával.