Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /nfsmnt/hosting2_2/b/9/b9ece0f3-8b62-4a8c-ab76-beaca8d0a86d/kalvaria.org/sub/hu/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 258
Kálvária Alap
Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Kálvária Alap

A Kálvária Alap létrejötte

A Kálvária Alap civil szervezet több városi szervezet – Spolok Banskej Štiavnice ´91, Nadácia Baden-Powella, Szlovák Bányamúzeum – kezdeményezéséből jött létre a Kálvária tulajdonosainak – a Római Katolikus Egyház, Selmecbánya város és a Szlovák Állami Erdészet – részvételével. A civil szervezet 2008.1.17-én lett bejegyezve. Létrejöttével és küldetésével az azonos nevű egyesület tevékenységének folytatója, amely 1751-től, a Kálvária létrejöttétől 1951-ig, a kommunista rezsimig működött és a Kálvária egész területének karbantartásáról gondoskodott.

Célok és küldetés

A Kálvária Alap küldetése a selmecbányai kálvária teljes felújítása, a XVIII. századi magas művészi kvalitás bemutatása és kálvária épületegyüttesének hosszú távú kihasználása. Mivel jelenleg nem lehet feltételezni, hogy teljes mértékben ki lesz használva egyházi célra, a lelki dimenzió mellett szándékunkban áll lehetőséget teremteni a terület rekreációs és oktatási célból való kihasználására is.

Projektcsapat

A selmecbányai kálvária védelme és felújítása rendkívül összetett feladat, ami a finanszírozást, logisztikát, műemlékvédelmet és a műemlék nagyközönség számára történő bemutatását illeti. A kezdetektől mind a mai napig olyan emberek állnak a projekt megvalósítása mögött, akik hasonló nagyszabású projektekben már korábban részt vettek, így gazdag tapasztalatokkal rendelkeznek ezen a téren:

Mgr. Martin Macharik – elnök

7 évig a Szlovák Cserkész Központ elnöke (projektek összesen 150 millió szlovák korona értékben), az EU Szolidaritási Alapjának koordinátora a Magas-Tátra megsegítésére (projekt 220 millió szlovák korona értékben, Szlovák Kormányhivatal), egy selmecbányai reneszánsz polgárház felújításának megvalósítója, a legnagyobb önkénteseket megmozgató projektek vezetője Szlovákiában (csehországi árvizek, tátrai vihar). Irányítása alá tartozik a projekt teljes körű koordinálása, pénzügyi támogatók keresése, beérkező források felhasználásának ellenőrzése, nyilvánosság és önkéntesek bevonása, PR, építésfelügyelet.

Ing. arch. Katarína Vošková – alelnök

9 évig dolgozott a selmecbányai Műemlékvédelmi Hivatal igazgatójaként, jelenleg Az STU Építészeti Karának tudományos-kutatói tevékenységet folytató dolgozója. Ő kezdeményezte, hogy a selmecbányai kálvária felkerüljön A világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének listájára, amelyet az amerikai World Monuments Fund alapítvány állít össze kétévente. Ő dolgozta ki a projektet a kálvária veszélyeztetett freskóinak a restaurálására, hogy pénzügyi támogatást szerezzen az említett alapítványtól. A projekt során biztosítja az együttműködést a különböző nemzetközi szervezetekkel, koordinálja és szakmailag felügyeli a kutatási és építészeti javaslatokat, ill. a műemléki felújítást teljes egészében.

Ing. Juraj Bačík  – projekt asszisztens

Ökológia és környezettudomány szakon végzett. Korábban különböző menedzseri pozíciókat töltött be, jelenleg a külföldről érkezett önkéntesek projektjeinek adminisztratív és koordinációs feladatait végzi.

Mgr. Peter Sopko – üzemeltetési asszisztens

Természettudományi karon, környezeti menedzsment szakirányon végzett. Sok éven keresztül önkénteskedett a szlovákiai cserkészet keretein belül, ahol részt vett a fiatalok nevelésében és nem formális képzésében. Jelenleg a selmecbányai kálvárián lát el különböző feladatokat. Többek közt a terület karbantartását, működését biztosítja főként az önkéntesek munkájának koordinálása által.

Ing. Zuzana Maruniaková – gazdasági ügyintéző

A Zólyomi Műszaki Egyetemen végzett gazdaság és menedzsment szakon. Már a középiskola befejezése után könyvelői tapasztalatokat szerzett a vállalkozói szektorban. Később non-profit szervezetek részére kezdett könyvelni, jelenleg is ezzel foglalkozik már mintegy 10 éves tapasztalattal a háta mögött. Feladata a könyvelés és a projektek pénzügyi elszámolása.