Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /nfsmnt/hosting2_2/b/9/b9ece0f3-8b62-4a8c-ab76-beaca8d0a86d/kalvaria.org/sub/hu/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 258
Alapvető információk
Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Alapvető információk

Tisztelt Látogatók!

Üdvözöljük Önöket a selmecbányai kálvária honlapján! Itt megismerhetik a kálvária történetét, jelenlegi életét és a folyamatban lévő felújítási projektet.

A selmecbányai kálvária barokk stílusban épült szakrális épületek együttese, amely három templomból, 19 kápolnából és egy Szűz Mária szoborból áll. Sajátos táji elhelyezkedésével – a selmeci vulkán közepén – a város jellegzetes műemléke.

A kálvária feladata a freskók, szobrok, fa- és kőportálok segítségével érthetőbbé tenni Jézus szenvedésének eseményeit, hogy a zarándokok mélyebben megérthessék, átélhessék az Ő szenvedésének értelmét. Akkor, amikor még nem ismerték a mai kor vívmányait, mint a TV vagy internet, éppen ezek a művészien megjelenített ábrázolások mutatták be Jézus életét az embereknek.

A kálvária 1751-es létrejötte a helyi jezsuitáknak köszönhető. Ettől kezdve az időpontól kezdve kétszáz évig aktív egyházi élet folyt itt. 1951-ben a kommunista rendszer idején államosították és ekkortól folyamatos volt a pusztítás, amit az idő vasfoga és az emberek együttesen végeztek.

Ez az áldatlan helyzet biztatta fel a Spolok Banskej Štiavnice ´91 és a Szlovák Cserkészszövetség aktivistáit, hogy síkra szálljanak a műemlék fokozatos pusztulása ellen. Azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy kezdeményezték a kálvária felkerülését A világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének listájára. Ez a tény felkeltette a közvélemény érdeklődését is és segített abban, hogy a Kálvária Alap ismét megkezdje működését. A Kálvária Alap célja, hogy felújítsa a sérült épületeket és visszahozza a vallásos és kulturális életet a kálváriára.

Reméljük, hasznos információkat találnak honlapunkon és bízunk benne, hogy valamikor meglátogatják a mi kálváriánkat. Amennyiben úgy döntenek, hogy meglátogatják ezt a varázslatos helyet, ajánljuk, hogy nézzék meg a kiállítást a kálvárián az Alsó templomban, ill. a „Kálvária menedékben” kiállítást az Óvárban, ahol a kálváriáról származó valamennyi eredeti díszítés ki van állítva, amit sikerült megmenteni.

Ezen az oldalon azzal kapcsolatban is találnak információkat, hogyan tudják támogatni a kálvária felújítására irányuló igyekezetüket.